Bitcoinin ilmastovauriot ovat samanlaisia kuin naudanliha ja raakaöljy

Nykyinen maailmantilanne energianhinnan nousun ja inflaation kanssa ovat saaneet eri tahot miettimään myös kryptovaluuttojen pimeämpää puolta, eli louhinnan vaatimaa sähköä. Tämä artikkeli löytyi The Vergestä.

Uusi tutkimus asettaa dollarimäärän Bitcoinin louhinnan aiheuttamiin ilmastovahinkoihin, ja se on valtava.

Bitcoin Mining Data Centers -tietokoneille toimitetaan energiaa maakaasusta Osoitteessa Renegade Oil & Gas Companyn sivusto Elizabethissa, Coloradossa 15. heinäkuuta 2022. Kuva: Hyoung Chang / The Denver Post

Bitcoinin maailmalle aiheuttamat ympäristö- ja sosiaaliset vahingot ovat verrattavissa tunnetusti saastuttaviin teollisuudenaloihin, kuten naudanlihan tuotantoon ja bensiininä poltettuun raakaöljyyn, Scientific Reports –lehdessä julkaistun  uuden tutkimuksen mukaan. Tutkimuksessa havaittiin, että jokainen 1 dollarin Bitcoin-markkina-arvo tuotti keskimäärin 35 senttiä maailmanlaajuisissa ilmastovaurioissa vuosina 2016–2021.

Vertailun vuoksi bensiini tuotti 41 senttiä ja naudanlihan tuotanto aiheutti 33 senttiä vahingoista. Mitä tulee sekä niiden taloudelliseen arvoon että ympäristövaikutuksiin, Bitcoinia verrataan joskus  (vaikkakin kiistanalaisesti) kultaan. Tässä uudessa tutkimuksessa todetaan, että Bitcoinin ilmastovahingot olivat itse asiassa 8,75 kertaa suuremmat kuin kulta.

”Kullan louhintaan verrattuna Bitcoinin ilmastovahinkojen osuus on lähes suuruusluokkaa suurempi”, Andrew Goodkind, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja New Mexicon yliopiston taloustieteen apulaisprofessori, sanoi the Vergelle lähettämässään sähköpostissa.

Ilmastovaikutukset

Mitä ilmastovahingot sitten tarkalleen ottaen ovat? Arvioidakseen ilmastonmuutoksen planeetalle tulevaisuudessa aiheutuvien haittojen dollarikustannuksia tutkijat käyttivät päätöksenteossa käytettyä keskeistä mittaria. Poliittisella puheella tutkijat tarkastelivat ”hiilen sosiaalisia kustannuksia”, joissa otetaan huomioon esimerkiksi maatalouden ja työvoiman tuottavuuden menetykset ja merenpinnan nousun aiheuttamat tuhot. Tutkijat käyttävät ilmastomalleja ja muita tietoja laskeakseen, kuinka paljon vahinkoa (dollareina) voidaan tehdä jokaisesta ylimääräisestä hiilidioksiditonnista, joka menee ilmakehään.

Bitcoin-verkko syö surullisenkuuluisasti yhtä paljon sähköä vuosittain kuin pieni kansakunta. Suurin osa energiasta käytetään tapahtumien todentamiseen ja uusien kolikoiden ”louhimiseen”. Tutkimuksen tekijät arvioivat verkon kokonaissähkönkulutusta ja sen seurauksena syntyviä planeettaa lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä. Sitten he sovelsivat arvioita hiilen sosiaalisista kustannuksista muuntaakseen nämä CO2-päästöt dollarivahingoiksi. Kun hiilen sosiaaliset kustannukset olivat 100 dollaria tonnilta, tutkijat havaitsivat, että ilmastovahingot olivat keskimäärin 3,088 dollaria jokaisesta louhitusta kolikosta. Vuosina 2016–2021 tutkijat arvioivat, että Bitcoinin ilmastovahinkojen kokonaismäärä maailmanlaajuisesti oli 12 miljardia dollaria.

Varoitus on, että on vielä paljon keskustelua siitä, kuinka paljon hiilen tonnikohtaisten sosiaalisten kustannusten pitäisi todella olla. Käyttämällä 100 dollaria tonnilta perustasonaan tutkijat ottivat keskitienlähestymistavan. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallitus asettaa hiilen sosiaaliset kustannukset 51 dollariin tonnilta, kun se laatii saastumismääräyksiä – luku, jota monet asiantuntijat pitävät liian alhaisena. Nature-lehdessä aiemmin kuussa julkaistun tutkimuksen  mukaan kustannukset olivat 185 dollaria tonnilta.

Siitä huolimatta tutkijat huomauttavat, että Bitcoinin ilmastovahingot kasvoivat ajan myötä riippumatta siitä, käytettiinkö alhaisia tai huippuluokan arvioita hiilen sosiaalisista kustannuksista. Ja heidän havaintonsa tulevat muiden ponnistelujen kantapäähän kvantifioidakseen, kuinka paljon haittaa Bitcoinin louhinnasta on planeetalle. Energiaa nälkäiset kryptovaluutat ovat vastuussa vuosittain suunnilleen yhtä suuresta planeettalämmityssaasteesta kuin kaikki maan rautateillä käytetty dieselpolttoaine  Valkoisen talon tiede- ja teknologiapolitiikan toimiston syyskuun raportin mukaan. Toinen ympäristöryhmien Earthjusticen ja Sierra Clubin syyskuun raportti päätyi samanlaiseen johtopäätökseen – että kryptolouhinta pumppasi noin 27.4 miljoonaa tonnia CO2: ta vuodessa, mikä oli kolme kertaa enemmän kuin Yhdysvaltain suurimman hiilivoimalan saastuminen vuonna 2021.

Kun paineita kasvaa kryptoteollisuuden puhdistamiseksi, Bitcoin on nyt poikkeama ympäristövaikutuksistaan. Sen lähin kilpailija, Ethereum, sai äskettäin päätökseen suuren ohjelmistopäivityksen vähentääkseen huomattavasti energiankulutustaan odotetussa tapahtumassa nimeltä The Merge. Goodkind viittaa tähän esimerkkinä mahdollisista ratkaisuista kryptovaluuttojen kestävyyden lisäämiseksi. Jos Bitcoin tekisi samanlaisen päivityksen, ”sen ilmastovahingot, jotka on arvioitu tässä työssä, muuttuisivat todennäköisesti merkityksettömiksi”, tutkimuksessa sanotaan.

Trackbacks & Pings

Vastaa